Stockholmspolisens Idrottsförening Fäktning (SPIFF)

Om Träningen

Vad är HEMA?

I SPIFF tränar vi huvudsakligen det som kallas HEMA. HEMA står för Historical European Martial Arts vilket på svenska blir historiska europeiska kampkonster. Ordet "historisk" innebär all kampkonst med ursprung före 1950. Kampkonsten måste ha en levande tradition eller bevarat källmaterial. Idag har vi tillgång till hundratals olika manualer skrivna av olika fäktmästare.

De beskriver strid med en mängd olika vapen både till fot och till häst, samt obeväpnad strid, både med och utan rustning. Dessa manualer täcker en period på ca 660 år, från ca 1290 - 1950. HEMA-utövning innehåller en rad olika element, däribland teknikträning med vapensimulator i trä, nylon eller metall, sparring i fullkontakt med stålsimulator och skydd samt testhuggning med skarpa vapen.

Huvudsakligen så fokuserar vi på vapnen långsvärd samt rapir inom SPIFF. Träningen består huvudsakligen av teknisk genomgång samt fri och begränsad sparring. För vanlig teknisk träning behövs egentligen bara bra träningskläder som täcker så mycket hud som möjligt. Den tid på året vi tränar inomhus behövs förstås också inneskor. För sparring varierar kraven, baserat på intensitetsnivå samt vilket vapen man använder, men även också på villkor mellan medlemmarna. Är du osäker på de skydd du har, fråga gärna en instruktör eller en medlem, vi har stor erfarenhet av skydd från många olika tillverkare.

För tillfället kan vi rekommendera skydd från dessa tillverkare:
Knight Shop
Har det mesta man kan tänkas behöva, men framförallt rekommenderar vi deras handskar och knäskydd, som är både billiga och relativt hållbara. Utöver detta säljer de också skydd från SPES, det enda som saknas är mask.
SPES Historical Fencing Gear
Om man vill beställa SPES-skydd som är skräddarsydda etc (framförallt jackan) så gör man det bäst från deras egen hemsida, och kanske får man maila i förväg.
PBT Historical Fencing
Från PBT är det framförallt deras masker och gorget som vi rekommenderar, kom ihåg att du behöver en 1600N-certifierad mask.

Andra försäljare av masker är huvudsakligen Allstar och Absolute Fencing. Vill man undvika fraktkostnader kan man kolla med fäktbutiken i solna: En Garde. De har begränsade öppettider så ett telefonsamtal eller mail innan rekommenderas.

Svärdssmeder
I vår klubb är det vanligast att du ser svärd från Pavel Moc (http://www.swords.cz) och Peter Regenyei (http://www.regenyei.com).
Båda säljer bluntar och fedrar som är OK att använda i vår träning. Om du köper svärd på annat håll så är det viktigast att se till att den har en viss kvalité.

Vanligtvis köper vi direkt från smeden. Vill man ha en mindre leveranstid brukar Nidingbane (http://www.nidingbane.se) ha svärd från olika tillverkare som är ok för vår träning i lager.[/b]

Aktuell info


2020-10-29

Viktig uppdatering:

Träningen är från och med idag INSTÄLLD fram tills den 19:e november med hänvisning till Folkhälsomyndighetens nya restriktioner. Frågar kan riktas till styrelsen via mail (styrelsen.spiff@gmail.com) eller genom våran Discord.


2020-08-31

Nu har vår träning flyttat inomhus. Se hemsidan för tider och platser, samt våra rekommendationer för träning under corona-pandemin.

OBS: Eventuellt har vi inte tillgång till omklädningsrum i Bergshamraskolan. Fäktare uppmanas att byta om hemma.


2020-04-02

Nu flyttar vår träning som sedvanligt utomhus. Från och med lördag 4:e april är det dags med följande tider och platser:

Mån 18-20 KTH: Karta KTH
Ons 18-20 Huvudsta: Karta Huvudsta
Lör 10-12 KTH: Karta KTH

Now we take our training outdoors, as per usual. April the 4:th is the first outdoor session, we will have the same time but the training will be in these places:

Mon18-20 KTH: Map KTH
Wed 18-20 Huvudsta: Map Huvudsta
Sat 10-12 KTH: Map KTH


2019-12-26

Höstterminen är nu över och fäktningen börjar igen 11:e januari, på samma plats och tid. Nybörjarträningar börjar fr.o.m. måndag den 13:e januari

-

The fall semester is over and the spring semester begins on the 11th of January, with beginner practices starting from Monday the 13th of January.


2019-08-27

Den 2a september börjar höstterminen och då flyttar vi som vanligt in i Bergshamraskolans gymnastiksal. Karta

The fall semester starts on the 2nd of September and we will as usual be moving indoors at Bergshamraskolan. Map


Kontakta Styrelsen/Contact the Board: styrelsen.spiff@gmail.com