Stockholmspolisens Idrottsförening Fäktning (SPIFF)

Om Träningen

Vad är HEMA?

I SPIFF tränar vi huvudsakligen det som kallas HEMA. HEMA står för Historical European Martial Arts vilket på svenska blir historiska europeiska kampkonster. Ordet "historisk" innebär all kampkonst med ursprung före 1950. Kampkonsten måste ha en levande tradition eller bevarat källmaterial. Idag har vi tillgång till hundratals olika manualer skrivna av olika fäktmästare.

De beskriver strid med en mängd olika vapen både till fot och till häst, samt obeväpnad strid, både med och utan rustning. Dessa manualer täcker en period på ca 660 år, från ca 1290 - 1950. HEMA-utövning innehåller en rad olika element, däribland teknikträning med vapensimulator i trä, nylon eller metall, sparring i fullkontakt med stålsimulator och skydd samt testhuggning med skarpa vapen.

Huvudsakligen så fokuserar vi på vapnen långsvärd samt rapir inom SPIFF. Träningen består huvudsakligen av teknisk genomgång samt fri och begränsad sparring. För vanlig teknisk träning behövs egentligen bara bra träningskläder som täcker så mycket hud som möjligt. Den tid på året vi tränar inomhus behövs förstås också inneskor. För sparring varierar kraven, baserat på intensitetsnivå samt vilket vapen man använder, men även också på villkor mellan medlemmarna. Är du osäker på de skydd du har, fråga gärna en instruktör eller en medlem, vi har stor erfarenhet av skydd från många olika tillverkare.

För tillfället kan vi rekommendera skydd från dessa tillverkare:
Knight Shop
Har det mesta man kan tänkas behöva, men framförallt rekommenderar vi deras handskar och knäskydd, som är både billiga och relativt hållbara. Utöver detta säljer de också skydd från SPES, det enda som saknas är mask.
SPES Historical Fencing Gear
Om man vill beställa SPES-skydd som är skräddarsydda etc (framförallt jackan) så gör man det bäst från deras egen hemsida, och kanske får man maila i förväg.
PBT Historical Fencing
Från PBT är det framförallt deras masker och gorget som vi rekommenderar, kom ihåg att du behöver en 1600N-certifierad mask.

Andra försäljare av masker är huvudsakligen Allstar och Absolute Fencing. Vill man undvika fraktkostnader kan man kolla med fäktbutiken i solna: En Garde. De har begränsade öppettider så ett telefonsamtal eller mail innan rekommenderas.

Svärdssmeder
I vår klubb är det vanligast att du ser svärd från Pavel Moc (http://www.swords.cz) och Peter Regenyei (http://www.regenyei.com).
Båda säljer bluntar och fedrar som är OK att använda i vår träning. Om du köper svärd på annat håll så är det viktigast att se till att den har en viss kvalité.

Vanligtvis köper vi direkt från smeden. Vill man ha en mindre leveranstid brukar Nidingbane (http://www.nidingbane.se) ha svärd från olika tillverkare som är ok för vår träning i lager.[/b]

Aktuell info


2017-08-31

Träningen flyttar inomhus / Indoor training commences

Hej alla fäktare! Fr.o.m 4:e September flyttar måndags- och onsdagsträningarna inomhus, i den "gamla vanliga" platsen i Bergshamra. Lördagsträningarna är tillsvidare fortfarande utomhus, mer information kommer snart.

karta: http://kartor.eniro.se/m/7jwAF

-----------

Hello all fencers! From the 4:th of September the monday and wednesday sessions are indoors, in our usual hall at Bergshamraskolan. Saturday sessions are still outside at KTH, more info on those will come soon.

map: http://kartor.eniro.se/m/7jwAF


2017-08-09

Måndag 14:e augusti kommer vi att hålla en workshop i dusack.

Monday the 14:th of August, we will be having a dusack workshop.


2017-08-08

This Wednesday, August the 9th, the longsword practice is going to be held at the KTH place we use on Mondays and Saturdays.


2017-07-05

Mellan 7:e och 17:e Juli sker ingen officiell träning i långsvärd p.g.a tränarna har semester

-
Between the 7th and 17th of July there will be no official longsword practice as the instructors are on vacation.


2017-04-30

Notera att utomhusträningen för långsvärd är i Huvudsta Karta
-
please note that the outside practice for longsword will be in Huvudsta Karta


Kontakta Styrelsen/Contact the Board: styrelsen.spiff@gmail.com