Stockholmspolisens Idrottsförening Fäktning (SPIFF)

Om Träningen

Vad är HEMA?

I SPIFF tränar vi huvudsakligen det som kallas HEMA. HEMA står för Historical European Martial Arts vilket på svenska blir historiska europeiska kampkonster. Ordet "historisk" innebär all kampkonst med ursprung före 1950. Kampkonsten måste ha en levande tradition eller bevarat källmaterial. Idag har vi tillgång till hundratals olika manualer skrivna av olika fäktmästare.

De beskriver strid med en mängd olika vapen både till fot och till häst, samt obeväpnad strid, både med och utan rustning. Dessa manualer täcker en period på ca 660 år, från ca 1290 - 1950. HEMA-utövning innehåller en rad olika element, däribland teknikträning med vapensimulator i trä, nylon eller metall, sparring i fullkontakt med stålsimulator och skydd samt testhuggning med skarpa vapen.

Huvudsakligen så fokuserar vi på vapnen långsvärd samt rapir inom SPIFF. Träningen består huvudsakligen av teknisk genomgång samt fri och begränsad sparring. För vanlig teknisk träning behövs egentligen bara bra träningskläder som täcker så mycket hud som möjligt. Den tid på året vi tränar inomhus behövs förstås också inneskor. För sparring varierar kraven, baserat på intensitetsnivå samt vilket vapen man använder, men även också på villkor mellan medlemmarna. Är du osäker på de skydd du har, fråga gärna en instruktör eller en medlem, vi har stor erfarenhet av skydd från många olika tillverkare.

För tillfället kan vi rekommendera skydd från dessa tillverkare:
Knight Shop
Har det mesta man kan tänkas behöva, men framförallt rekommenderar vi deras handskar och knäskydd, som är både billiga och relativt hållbara. Utöver detta säljer de också skydd från SPES, det enda som saknas är mask.
SPES Historical Fencing Gear
Om man vill beställa SPES-skydd som är skräddarsydda etc (framförallt jackan) så gör man det bäst från deras egen hemsida, och kanske får man maila i förväg.
PBT Historical Fencing
Från PBT är det framförallt deras masker och gorget som vi rekommenderar, kom ihåg att du behöver en 1600N-certifierad mask.

Andra försäljare av masker är huvudsakligen Allstar och Absolute Fencing. Vill man undvika fraktkostnader kan man kolla med fäktbutiken i solna: En Garde. De har begränsade öppettider så ett telefonsamtal eller mail innan rekommenderas.

Aktuell info


2017-04-30

Notera att utomhusträningen för långsvärd är i Huvudsta Karta
-
please note that the outside practice for longsword will be in Huvudsta Karta


2017-04-27

Från och med 1 maj flyttar alla träningar utomhus till KTH Karta

Starting May 1st all training moves outside to KTH Map


2017-04-10

Från och med nu flyttar lördagsträningarna utomhus till KTH Karta

Starting now, the Saturday training moves outside to KTH Map


2017-02-14

ÅRSMÖTE SPIFF 2017

Datum: 2017-02-26

Tid: Mötet startar 14:00, samling 13:45.

Plats: Wiboms väg 10. Länk till google maps: https://goo.gl/maps/fF8i84yLdm92

YEARLY MEETING SPIFF 2017

Date: 2017-02-26

Time: the meeting starts 14:00, we gather at 13:45.

Place: Wiboms väg 10. Link to google maps: https://goo.gl/maps/fF8i84yLdm92


2017-01-08

Träningen sätter igång den 9:e januari

Training starts January the 9:th


Kontakta Styrelsen/Contact the Board: styrelsen.spiff@gmail.com